Farebná India: Zlatý trojuholník, NP Ranthambore a Váránasí

Destinácia: India
Kód zájazdu: 1335516
Cena od: 2 999 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy
Kombinované pobyty

Výber termínu

20.01.2025 12 dní First Minute 2 999 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Popis:
1. deň
Odlet z Viedne s 1 prestupom.

2. deň
Prílet do Indie - New Delli.
Ráno prílet do Dillí. Prehliadka Nového Dillí - Kutub Minár (UNESCO), najväčší tehlový minaret sveta a komplex budov, ktoré sú krásnou ukážkou rannej afgánskej architektúry. Lotosový chrám - krásna stavba v podobe rozvíjajúceho sa lotosového kvetu. Humájúnova hrobka (UNESCO) – jedinečná ukážka mughalskej architektúry. Indická brána a prejazd okolo vládnych budov. Večer fakultatívna návšteva Sound & light show v Červenej pevnosti. Nocľah v Dillí. New Delhi je hlavné mesto Indie a jedno z jejich najväčších mestských centier. Nachádza sa na severe krajiny a slúži ako sídlo indického vládneho systému. New Delhi bola založená ako hlavné mesto Britskej Indie v roku 1911, nahradzujúc Kalkatu (dnes Kalkata). Navrhli ju britskí architekti Sir Edwin Lutyens a Sir Herbert Baker a oficiálne bola inaugurovaná ako hlavné mesto v roku 1931. New Delhi je politickým centrom Indie, kde sa nachádzajú dôležité vládne inštitúcie, ako je parlament Indie, prezidentský palác Rashtrapati Bhavan a rôzne ministerstvá a administratívne úrady. Mesto je známe svojím bohatým kultúrnym dedičstvom s historickými pamiatkami, ako sú Červený palác, Qutub Minar, Humayunov hrob a India Gate. New Delhi je miešanica kultúr, jazykov a kuchýň, čo odzrkadľuje rozmanitosť Indie. Okrem historických pamiatok sa New Delhi pýši modernou infraštruktúrou, vrátane nákupných centier, luxusných hotelov, vzdelávacích inštitúcií a zdravotníckych zariadení. Je to centrum obchodu, technológií a turizmu. Mesto má rozsiahlu sieť verejnej dopravy vrátane metra v Dillí, autobusov a auto-rikš. Dopravné zápchy môžu byť v čase špičky výzvou. New Delhi zažíva typické severoindické podnebie s horúcimi letami, monzúnovými dažďami od júna do septembra a chladnými zimami. Letá môžu byť extrémne horúce, s teplotami často presahujúcimi 40°C, zatiaľ čo zimy môžu byť chladné, s teplotami klesajúcimi pod 10°C. Ekonomika mesta je rozmanitá, pričom odvetvia, ako sú informačné technológie, telekomunikácie, cestovný ruch a maloobchod, prispievajú významne. Hostí množstvo nadnárodných spoločností, finančných inštitúcií a diplomatických misií. Celkovo je New Delhi živým a dynamickým mestom, ktoré spája tradíciu s modernosťou a ponúka návštevníkom a obyvateľom jedinečný zážitok z kultúrneho, politického a ekonomického prostredia Indie.

3. deň
Skoro ráno prejazd vlakom do Amritsaru, raňajky vo vlaku. Popoludní príchod do Amritsaru, v prípade času krátka prechádzka a odchod do dediny Wagah na indicko-pakistanskú hranicu, kde každý večer prebieha špeciálny ceremoniál „uzatvárania hranice“, ktorý je skutočne nezabudnuteľným zážitkom. Návrat do Amritsaru. Večerná návšteva slávneho Zlatého chrámu a ceremoniál prenášania posvätnej knihy. Nocľah. Amritsar je mesto nachádzajúce sa v severozápadnej časti Indie, v štáte Pandžáb. Je to dôležité náboženské, kultúrne a hospodárske centrum tejto oblasti. Zlatý chrám (Harmandir Sahib): Symbolickým a duchovným strediskom mesta je Zlatý chrám, známy tiež ako Harmandir Sahib. Je to najsvätejšie miesto sikhizmu, ktorý pritahuje tisícky pútnikov a návštevníkov z celého sveta. Okrem Zlatého chrámu má Amritsar aj ďalšie historické pamiatky, ako je pevnosť Gobindgarh, Jallianwala Bagh (miesto masakru v roku 1919) a Akal Takht, ktorý je jedným zo päťich hlavných sídlisk sikhského duchovenstva. Amritsar je bohatý na kultúru a tradície, ktoré sa odrážajú v jeho hudbe, tancoch, umení a gastronómii. Mesto je známe svojou chutnou a pikantnou kuchyňou Pandžábu, vrátane špecialít ako je sarson da saag, makki di roti a paneer tikka. Trhy v Amritsare sú plné farieb, vôní a ruchu. Najznámejším je bazár Hall Bazaar, kde si môžete kúpiť tradičné odevy, šperky, koberce a iné suveníry. Okrem Zlatého chrámu a ďalších historických miest ponúka Amritsar aj turistické atrakcie ako sú Wagahská hranica (hraničný prechod medzi Indiou a Pakistanom), Maharadža Ranjit Singhův pamätník a Ram Bagh Bagh (zimný palác Maharadžy Ranjita Singha). Amritsar je teda fascinujúce mesto s bohatou históriou, kultúrou a náboženskou dedičstvom, ktoré robí z neho jeden z najdôležitejších turistických cieľov v Indii.

4. deň
Raňajky. Návšteva Zlatého chrámu, ktorý je najdôležitejšou svätyňou sikhského náboženstva. Je to rozľahlý komplex budov z bieleho kameňa, vo vnútri leží obrovská nádrž a uprostred nej – ako ostrov – samotný Harimandir – chrám pokrytý medeným plechom, ktorý je pozlátený niekoľkými tonami zlata. Na obed si môžeme dôjsť do sikhskej jedálne pre pútnikov, kde sa zrazu naje až 4000 ľudí. Ďalej zastávka pri „múre mučeníkov“, ktorá je dejiskom tzv. amritsarského masakru. Popoludňajším vlakom návrat do Dillí. Večera vo vlaku, príchod okolo 23:00. Nocľah v Dillí.

5. deň
Po raňajkách prejazd do "ružového mesta" Džajpúru, hlavného mesta Rádžasthánu. Popoludňajšia prehliadka mesta, počas ktorej navštívite Opičí chrám s krásnym výhľadom na celý Džajpúr. Zastavíte sa aj na miestnych bazároch s tradičnými remeselnými výrobkami, šperkami alebo látkami. Nocľah. Jaipur je mesto situované v severozápadnej časti Indie, v štáte Radžastán. Je to jedno z najvýznamnejších historických a kultúrnych miest v krajine. Jaipur je známy svojou nádhernou architektúrou, najmä za využitie ružového mramoru pri stavbe hradu Amber (Amber Fort) a paláca mestskejho paláca (City Palace). Mesto je často označované ako "ružové mesto" kvôli farbe svojich historických budov. Jaipur je domovom mnohých historických pamiatok, vrátane Jantar Mantar (astronomická observatórium), Hawa Mahal (Palác vetrov) a Jal Mahal (Palác vody). Tieto pamiatky sú dôležitými symbolmi kultúry a dedičstva Radžastánu. Mesto ponúka bohaté nákupné možnosti na trhoch a bazároch, ako je napríklad Johari Bazaar, kde si návštevníci môžu kúpiť šperky, textílie a ďalšie tradičné radžasthanské výrobky. Jaipur je tiež známy svojou lahodnou kuchyňou, ktorá ponúka množstvo pikantných a aromatických jedál, ako sú dal bati churma, gatte ki sabzi a laal maas. Miestne reštaurácie a obchody sú bohaté na tradičné jedlá a sladkosti. Mesto je tiež známe svojimi festivalmi a kultúrnymi udalosťami, vrátane slávností Diwali (sviatok svetiel), Holi (sviatok farieb) a Teej (sviatok monzúnu), ktoré prilákajú tisíce návštevníkov z celého sveta. Jaipur je plné života s rušnou uličnou scénou, kde sa stretávajú miestni obyvatelia, trhovci a turisti. Mesto je tiež známe svojou pohostinnosťou a výbornou atmosférou.

6. deň
Raňajky. Ráno návšteva pevnosti Amber, bývalého sídla miestnych maharadžov so slávnou Zrkadlovou sieňou a Sieňou radosti. Fakultatívna prechádzka k pevnosti na slonoch. Ďalej prehliadka „ružového mesta“ Džajpúru - Mestský palác s múzeom, symbol mesta Hawa Mahal (tzv. Palác vetra) a astronomické observatórium z 18. stor. Džantar Mantar (UNESCO). Večer uličky a bazáre starého mesta, nákupy miestnych remeselných výrobkov. Nocľah v Džajpúre.

7. deň
Prejazd indickým vidiekom až do národného parku Ranthambore. Nocľah. Národný park Ranthambore je jedným z najznámejších a najobľúbenejších národných parkov v Indii. Nachádza sa v Radžastháne, konkrétne v okrese Sawai Madhopur, a je známy najmä svojou populáciou tigrov bengálskych. Ranthambore je domovom pestrého ekosystému, ktorý zahŕňa suché a tropické lesy, trávniky, jazerá a hory. Okrem tigrov tu žije aj množstvo ďalších divokých zvierat, vrátane leopardov, prasa divých, jelenov, šakalov a viac ako 300 druhov vtákov. Jednou z najpopulárnejších aktivít v Ranthambore je safari, ktorý umožňuje návštevníkom pozorovať divokú faunu v ich prirodzenom prostredí. Hlavným lákadlom sú samozrejme tigre, ktoré možno pozorovať v ich prirodzenom prostredí. Okrem divokej fauny a flóry je Ranthambore tiež známy svojimi historickými pamiatkami, najmä starovekým Ranthamboreským hradom, ktorý sa tyčí nad parkom. Tento hrad je UNESCO svetovým dedičstvom a ponúka nádherný výhľad na okolitú krajinu. Ranthambore sa stal dôležitým centrom ochrany tigrov a ich habitatu. Mnohé ochranárske programy a iniciatívy sú tu uskutočňované na zachovanie a ochranu týchto ohrozených druhov.

8.deň
V skorých ranných hodinách safari v NP Ranthambore - pozorovanie tigrov, antilop, gaziel atď. Návrat na raňajky a prejazd do Agry. Cestou navštívime „mesto duchov“ Fátehpur Sikrí (UNESCO), ktoré nechal vystavať cisár Akbar Veľký ako nové hlavné mesto Mughalskej ríše. Návšteva veľkej Piatkovej mešity, Cisárskeho paláca z červeného pieskovca a mramorovej hrobky významného súfijského svätca Salima Chistího. Nocľah v Agre. Agra je mesto ležiace v severnej časti Indie, v štáte Uttar Pradesh. Je to historické mesto so silnými koreňmi v indickom kultúrnom a architektonickom dedičstve. Okrem Taj Mahalu Agra ponúka aj ďalšie historické pamiatky, ako je Červená pevnosť (Agra Fort), ktorá slúžila ako sídlo mughalských vládcov, a Sikandarská hrobka, hrobka cisára Akbara. Agra je miestom, kde sa miešajú rôzne kultúry a tradície. Tento zmes rôznych vplyvov sa odráža nielen v architektúre a umení, ale aj v miestnej kuchyni, remeslách a festivitách. Mesto je tiež známe svojimi tradičnými remeselnými výrobkami, ako sú mramorové vyrezávané predmety, ručne tkané koberce a jemné šperky. Trh v Agra ponúka bohaté možnosti nakupovania pre turistov. Agra je rajom pre gurmánov, ponúkajúc lahodné severoindické jedlá ako je tandoori kurča, paneer tikka, a známy jed Argra Petha, sladkosť vyrobená z dýň.

9.deň
Za svitania úchvatná prehliadka najslávnejšej hrobky a symbolu lásky Tádž Mahalu (UNESCO) s rozľahlými záhradami – skvost svetovej architektúry. Návrat na raňajky a prehliadka Agry, bývalého sídla mughalských panovníkov - Červená pevnosť (UNESCO), monumentálna hrobka cisára Akbara ai. Prejazd nočným lôžkovým vlakom do Váránasí. Taj Mahal je jedným z najznámejších a najpôsobivejších architektonických divov sveta. Tento nádherný pamätník lásky sa nachádza v indickom meste Agra v štáte Uttar Pradesh. Taj Mahal je symbolom lásky a oddanosti, postavený cisárom Šáhdžahánom na pamiatku jeho manželky Mumtaz Mahal, ktorá zomrela pri pôrode ich šiesteho dieťaťa. Je to jedno z najvýraznejších prejavov lásky v architektúre. Architektúra Taj Mahalu je kombináciou rôznych štýlov, vrátane indických, perských a islamských. Budova je vybudovaná z bieleho mramoru so zdobením z kameňa a drahokamov, čo jej dodáva nádheru a eleganciu. Taj Mahal je založený na prísnych princípoch symetrie a harmonie. Jeho úžasná architektúra je zdobená komplexnými vzormi, záhrebmi a mnohými detailmi, ktoré spolu tvoria jedinečnú estetiku. Taj Mahal je zapísaný ako svetové dedičstvo UNESCO od roku 1983. Je to miesto obdivované pre svoju kultúrnu a historickú hodnotu, ktorá priláka milióny návštevníkov z celého sveta každý rok.Jedným z najkrajších zážitkov pri návšteve Taj Mahalu je sledovanie západu alebo východu slnka nad týmto nádherným pamätníkom. S jemnými odtieňmi oranžovej, ružovej a fialovej farby na bielom mramore sa táto stavba mení na skutočný zázrak.

10.deň
Dopoludnia príchod do Váránasí, ubytovanie v hoteli. Váránasí je jedno z najdlhšie trvalo osídlených miest na svete a je svätým mestom pre hinduistov, budhistov i džinistov. Popoludní prechádzka po ghátoch pri rieke Gangy, návšteva spaľovacieho ghátu. Prehliadka Benárskej hinduistickej univerzity a chrámu Bharát Mátá s reliéfnou mapou indického subkontinentu. V ečer možnosť prezretia každodenného obradu Árthí - "uzatváranie Gangy". Nocľah.

11.deň
Za svitania prechádzka loďou po Gange okolo posvätných ghátov, kde skoro ráno dochádza k rituálnemu očisťovaniu tisícov pútnikov v posvätných vodách rieky Gangy. Prehliadka ghátov, kde už po tisíce rokov nepretržite prebieha tradičné spopolňovanie. Návrat na raňajky a krátky prejazd do Sarnáthu – významného budhistického pútnického miesta. Prehliadka budhistických chrámov, stúp a Archeologického múzea, miesto prvého kázania Budhu. Popoludní návrat to Váránasí, návšteva miestnych tržníc, výrobne hodvábu. Nocľah. Váránasí, tiež známy ako Benáres, je jedno z najstarších a najsvätejších miest v Indii. Nachádza sa na brehu rieky Gangy v štáte Uttar Pradesh. Mesto je považované za duchovné srdce Indie a je dôležitým pútnickým miestom pre hinduistov. Váránasí je duchovným centrom Indie, kde sa stretávajú náboženské a kultúrne tradície. Mesto je známe svojimi ghátmí, alejami schodov vedúcimi k rieke Gangy, kde ľudia prichádzajú na očistné kúpe a modlitby. Mesto je domovom mnohých ghátov, ako je známy Dashashwamedh Ghát, Manikarnika Ghát a Assi Ghát. Tieto miesta sú dôležitými miestami pre rôzne náboženské a rituálne činnosti, vrátane kúpe v rieke Gangy a ceremonií aarti, ktoré sa konajú pri súmraku. Okrem duchovných miest má Váránasí aj bohatú históriu a mnoho historických pamiatok. Medzi najznámejšie patrí Kashi Vishwanath Temple, Sarnath (miesto prvej prednášky Budhu) a múzeá, ktoré sú domovom vzácnych nájdených artefaktov. Mesto je tiež známe svojou bohatou tradičnou kultúrou a umením, vrátane hudby, tanca, literatúry a remesiel. Váránasí je miestom, kde sa nachádza mnoho umeleckých a umeleckých dielní a obchodov. Váránasí ponúka aj širokú škálu miestnych jedál a špecialít. Tradičné jedlá, ako sú malai kofta, chaat, a paan, sú tu dostupné vo veľkom množstve uličných stánkov a reštaurácií. Atmosféra Váránasí je jedinečná, s živými farbami, zvukmi a vôňami, ktoré vytvárajú nezabudnuteľný zážitok pre návštevníkov. Váránasí je teda mestom s bohatou kultúrou, históriou a duchovnou atmosférou, ktorá priláka milióny pútnikov a turistov z celého sveta, aby sa ponořili do jeho unikátnej energie a krásy.

12.deň
Raňajky. Ráno prelet do Dillí a dokončenie prehliadky mesta - Staré Dillí - veľká Piatková mešita, Červená pevnosť (UNESCO) a prechádzka po námestí Čandi Čowk, Rádž Ghát - miesto spopolnenia Mahátmu Gándhího. Nákupy, bazáre, príp. ďalší alternatívny program podľa času. Transfer na letisko a odlet. Predpokladaný prílet je na 13.deň (v závislosti od letových časov)
Generované systémom ProfiTour