Egypt: plavba po Níle a oddych pri Červenom mori

Egypt: plavba po Níle a oddych pri Červenom mori Izba Izba Izba Izba so vstupom do bazénu Izba Izba so vstupom do bazénu Izba Izba Pláž Pláž Pláž Pláž Pláž Pláž Pláž Pláž Pláž Pláž Pláž Pláž Pláž Pláž Pláž Egypt: plavba po Níle a oddych pri Červenom mori Egypt: plavba po Níle a oddych pri Červenom mori Egypt: plavba po Níle a oddych pri Červenom mori Egypt: plavba po Níle a oddych pri Červenom mori Egypt: plavba po Níle a oddych pri Červenom mori Egypt: plavba po Níle a oddych pri Červenom mori Egypt: plavba po Níle a oddych pri Červenom mori Egypt: plavba po Níle a oddych pri Červenom mori Egypt: plavba po Níle a oddych pri Červenom mori Egypt: plavba po Níle a oddych pri Červenom mori Egypt: plavba po Níle a oddych pri Červenom mori
Destinácia: Egypt
Kód zájazdu: 1335517
Cena od: 1 699 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy
Plavby
Kombinované pobyty

Výber termínu

24.05.2024 8 dní Last Minute 1 699 € +0 € odlet: Bratislava letecká
23.08.2024 8 dní First Minute 1 699 € +0 € odlet: Bratislava letecká
20.09.2024 8 dní First Minute 1 699 € +0 € odlet: Bratislava letecká

Popis zájazdu

Popis:
1.deň
Odlet z Bratislavy priamym letom s Air Cairo
Po prílete do Hurghady transfer do hotela Palm Beach Resort 4* alebo Protel Grand Seas Hotel 4*, ubytovanie, voľný program.

2.deň
Skorí ranný transfer do Luxoru, nalodenie v doobedňajších hodinách. Ubytovanie bude zabezpečené na 5* lodi MS Royal Esadora 5* alebo MS Hapi 5*
MS Royal Esadora 5* alebo MS Hapi 5*dvojlôžkové kajuty sú vybavené vlastným sociálnym zariadením, trezorom, minibarom a TV každá kajuta je s oknom a ponúka krásny panoramatický výhľad do okolie Nílu luxusné lode sú vybavené bazénom na panoramatickej palube s krásnym výhľadom a vlastným mini wellness centrom plný penzia (raňajky, obedy a večere) sú podávané v kvalitnej reštaurácii, ktorá podáva jedlá medzinárodnej kuchyne.

Počas dňa navštívite tie najzaujímavejšie miesta: Západný breh Luxoru, Údolie kráľov, Hatšepsutin chrám
Údolie kráľov patrí medzi nejposvätnejšie miesta starého Egypta. Pochovávali v ňom kráľov troch dynastií. Jeho novodobé dejiny začínajúce sa Napoleonovou vojenskou výpravou do Egypta, sú dejinami hľadania pokladov, ktoré v tomto Údolí zhromaždila dávna ľudská civilizácia. V Údolí kráľov sa počas päťsto rokov stavali hrobky faraónov a privilegovaných obyvateľov Egypta. Spolu sa tu nachádza 63 hrobiek rozličnej veľkosti. Kráľovské hrobky sú zdobené výjavmi z egyptskej mytológie a sú vodítkom k pohrebným rituálom vtedajšieho obdobia. Múmie faraónov v sarkofágoch čakali na prechod do posmrtného života. V niektorých z najznámejších hrobiek boli pochovaní faraóni ako Ramzes II., Amenhotep II. a samozrejme Tutanchamon. Podľa niektorých historikov nebol Tutanchamón taký dôležitý faraón ako jeho predchodcovia. O jeho hrobke to však neplatí. Odvtedy, ako ju v roku 1922 objavil Howard Carter, stala sa jedným z najfascinujúcejších miest pre všetkých turistov. Ešte príťažlivejšia je vďaka tomu, že sarkofág aj s mumifikovaným telom sú dnes späť v hrobke, avšak nie vždy je pre turistov otvorená. Preto je vždy dobré poradiť sa so sprievodcom. Zaujímavé je aj Údolie kráľovien s vyše sto hrobmi kráľovien a kráľovských detí. Jedna z najviac fotografovaných pamiatok je Chrám kráľovnej Hatšepsovet, čiastočne vytesaný do skaly, čiastočne voľne stojaci. V prípade záujmu je možnosť rezervácie TOP zážitku - let balónom nad Luxorom (možnosť rezervácie v ďalšom kroku rezervácie). Po programe nasleduje transfer na loď, večera a prenocovanie na lodi.

3.deň
O 02:00 ráno sa preplavíte do Esna a ráno sa už zobudíte v tomto krásnom meste vzdialenom asi 55km od Luxoru. Po raňajkách odchod na program. Počas dňa navštívite tie najzaujímavejšie miesta: Karnak
- len málo miest v Egypte je pôsobivejších ako Karnak. A to aj napriek tomu, že dnes tu stoja už len ruiny. Najväčšie antické náboženské miesto, aké bolo kedy postavené, vznikalo v priebehu storočí. Chrám sa skladá z troch hlavných chrámov, menších uzavretých chránov a niekoľkých vonkajších chrámov. Hlavný chrám je zasvätený staroegyptskému bohovi Amonovi. Nachádza sa v ňom 134 mohutných stĺpov usporiadaných v 16 radoch. Súčasťou Karnaku je tiež nespočetné množstvo sôch bohov a faraónov, ale aj impozantné nástenné maľby.
Luxorský chrám
- bol zasvätený trom bohom - Amónovi (Boh slnka), jeho manželke Mut a ich synovi Chonsovi (Boh mesiaca). Jeho výstavbu naštartoval v roku 1390 p.n.l. Amenhotep III., avšak v priebehu času sa na jeho výstavbe a rozširovaní podieľalo viacero faraónov, vrátane Ramzess II, či Alexandra Veľkého. Stavebným materiálom bol pieskovec, ktorý sem bol dovezený z oblasti Gebel el-Silsila. Dlhú dobu bol celý chrám zasypaný pieskom, ktorý ho dokonale zakonzervoval do času vykopávok v roku 1885. Aj preto je tento chrám dodnes vo veľmi dobrom technickom stave. Dnes tu návštevníci môžu obdivovať cestu lemovanú sfingami, ktorá končí pri vysokom pylóne, ktorý mimochodom postavil Ramzes II. V minulosti táto alej sfíng lemovala 3 km dlhú cestu z Luxoru až do Karnaku. Za 24 metrov vysokým a 65 metrov širokým pylónom pokračuje Veľké nádvorie Ramzesa II. s dvomi radmi 74 stĺpov, vysokých 16 metrov. Ďalej môžeme obdivovať rôzne svätyne, reliéfy zobrazujúce napríklad ťaženie Ramzes II. proti Chetitom. kolosálne sochy, napr. Ramzesa II. a jeho manželky Nefertari. V minulosti tu stálo viacej obeliskov, z ktorých však niektoré Egypt daroval Parížu, Londýnu a New Yorku. Dnes tu môžeme obdivovať 25 metrov vysoký žulový obelisk, priamo pred prvým pylónom. Hlavná časť chrámu začína procesnou kolonádou, ktorú tvorí 14 stĺpov o výške 20 metrov a slnečné nádvorie postavené faraónom Amenhotepom III. Najstaršia časť chrámu, ktorá je zároveň najposvätnejšou, je sieň - centrálny svätostánok, v ktorej bola uložená socha boha Amona, hoci v súčasnosti z nej už zostal zachovaný len podstavec. Dodnes sa tu v areáli nachádza aj mešita Abú al-Haggaga, ktorá bola pôvodne súčasťou obytnej zóny, ktorá sa tu nachádzala ešte v čase, keď chrám bol zasypaný pieskom. Bola snaha odstrániť aj mešitu, avšak tento návrh tvrdo narazil na odpor obyvateľov, preto tu dodnes zostala. Pôsobivá atmosféra chrámu je vo večerných hodinách, kedy je chrám vysvietený a verejnosti prístupný. Po programe nasleduje transfer na loď, odplávanie smerom k Edfu, večera a prenocovanie na lodi.

4.deň
Po raňajkách odchod na program. Počas dňa navštívite tie najzaujímavejšie miesta:
Chrám Edfu v Horuse
- Edfu bolo prekvitajúce mesto staroveku. Dnes je tu najvýznamnejším monumentom chrám boha Hora, ktorý Egypťania postavili na oslavu jeho zrodenia a štúdia posledných okamžikov procesu dnes známeho ako evolúcia. Horov chrám v Edfu je druhý najväčší v krajine a jeden z najkrajších a najzachovalejších chrámov Egypta. Počiatok starovekého chrámu sa datuje do doby približne v druhom prechodnom období, ale o jeho rekonštrukciu a novodobý vzhľad sa zaslúžili najmä Ptolemajovci. Celá výstavba trvala 180-200 rokov. Starovekí gréci ho pomenovali Apolónopolis Manga, keďže stotožňovali Hóra s Apolónom. Chrám obsahuje staviteľské elementy Novej ríše a zároveň grécke prvky, ako napríklad "Mamisi" , dom božského zrodenia. Jeho steny vyobrazujú výjav zrodenia Hóra v prítomnosti bohov. Počas dňa sa preplavíte do Kom Ombo a navštívite
Chrám Sobek
- Na Níle, asi 48 km južne od Edfu nájdeme ruiny chrámu Kóm Ombo, skoršie známeho ako Pa Sobek, alebo Panstvo Sobeka, boha s podobizňou krokodýla. Chrám pôvodne obkolesovali vysoké stavby a obyvateľstvo chránilo vojsko, ktoré tu trénovalo svoje bojové slony. Už od staroveku sa tu okrem pevnosti nachádzal aj chrám zasvetený oslave polarity a duality prítomnej všade vo svete. Za vlády Ptolemajovcov bol prestavaný a jeho ruiny sa zachovali do dnes. Chrám v Kóm Ombo bol orientovaný ku Alfa Centauri, hviezde južnej oblohy, ktorá oznamovala východ slnka počas zimnej rovnodennosti. Rozdelený na polovicu bol zasvätený Sobekovi a Hórovi, ako dvom extrémom na ceste k dokonalosti človeka. Sobek, stojaci na začiatku tejto cesty symbolizuje ignoranciu a animálnosť. Naopak Hór na konci tejto cesty symbolizoval osvietenie a koniec zdokonaľovania ľudskej duše. Po programe nasleduje transfer na loď, odplávanie smerom k Aswan, večera a prenocovanie na lodi.

5.deň
Po raňajkách nasleduje program. Počas dňa navštívite tie najzaujímavejšie miesta:
Priehradu High Dam v Aswáne
- priehrada (hrádza) v Egypte na Níle. Vytvára priehradnú nádrž v Egypte a Sudáne, ktorá sa volá Násirovo jazero (resp. staršie Násirovo more), (nová) Aswánska/Asuánska priehradná nádrž alebo vyššie uvedenými menami samotnej priehrady. Na priehrade je elektráreň. Nachádza sa 7 km južne od starej Aswánskej priehrady. Výška hrádze je 111 m, dĺžka 5 km. V nádrži je 160 mld. metrov kubických vody, priemerná šírka nádrže je 10 km, dĺžka je 550 km. Elektráreň má zabudovaných 12 turbín s celkovým inštalovaným výkonom 2 100 MW.
Chrám bohyne Isis - Philae
- Na granitovom ostrove Philae, nazývanom tiež“perla Egypta” a ležiacom južne od Asuánu, stojí chrám Philae, ktorý bol zasvätený bohyni Isis. Pochádza z čias vlády Ptolemaiovcov a Rimanov. Podľa legendy je Philae miestom, kde bohyňa Isis našla srdce svojho manžela Osirisa potom, čo bol zabitý jeho bratom Sethom. Isis bola uctievaná ako bohyňa plodnosti, lásky a vykúpenia. Vybudovaním priehrady v Asuáne bol Chrám Isis zaplavený. Preto bol preložený na susedný ostrov Agilika. V chrámovom komplexe bol okrem Isis uctievaný aj jej syn Horus. Stavba je počas denného svetla veľmi pôsobivá, ale večerné zvukové a svetelné predstavenie z nej robí nezabudnuteľný romantický zážitok. Od roku 1979 je chrámový komplex Philae na zozname svetového dedičstva UNESCO. Po programe nasleduje návrat na loď, večera a voľný program na lodi.

6.deň
Ráno odhlásenie z lode a transfer do Hurghady (možnosť rezervácie skorého ranného výletu do Abu Simbel za doplatok) Príchod do Hurghady, ubytovanie v hoteloch Palm Beach Resort 4* alebo Protel Grand Seas Hotel 4*, voľný program.

7.deň
Voľný program v Hurghade.

8.deň
Check out z hotela, transfer na letisko, odlet do Bratislavy priamym letom Air Cairo.

Generované systémom ProfiTour